Halaman

Jumaat, 20 Januari 2012

Hati ibu mana yang tak tersentuh...

Links to this post
            Hati ibu mana yang tak tersentuh... bila anak merayu menyesali perbuatannya... hati ibu mana yang tak terusik... bila lihat anak berkali meminta di maafkan... apa pun dosanya, sebesar mana pun dosa si anak itu... dia tetap anak yang pernah di kandungnya selama 9 bulan... apa pun salahnya... engkau tetap ibunya... hati ibu mana yang tak terusik...


Khamis, 19 Januari 2012

Kenali An-nur... si cilik yang ader potensi...

Links to this post
             An-nur... siapa si kecil ini agaknya... macam maner orangnyer... toing toing toing... berlegar legar pertanyaan... itu pun kalau korang tanyala kan...


An-nur

           Si cilik ini di cungkil bakatnya melalui pertandingan nyanyian kecil saja.. seperti di Kipmart Johor, dan sering di Umoll Skudai Johor Bharu... manja tau orangnya tau... maklumlah baru berumur 12 tahun...


            Maseh bersekolah di salah sebuah sekolah di Skudai Taman Universiti Johor Bharu.. pernah menjadi juara dalam pidato peringkat sekolah dan dapat naib juara dalam tilawah Al-Quran juga di peringkat sekolah.  Selalu masuk pertandingan nyanyian dimana mana sebenarnya cuma yang paling kerap di tempat sendiri dulu la kan... selalu dapat tempat kedua dan ketiga.. 

           Kata juri.. "bagus sebenarnya awak dapat tempat kedua, kalau bole kekalkan... sebab kalau awak da dapat tempat pertama, awak da tak bole masuk lagi bertanding.. dan awak tak bole belajar.." Bole ke macam tu... tapi ader benar jugak kan...


                An-nur telah pun di tawarkan menjadi artis naungan Sejuta Suara Production dan telah pun selesai pun merakam sebuah lagu... lagu yang menjadi pilihan... sebuah lagu dan lirik ciptaan aku.. " Lagu Buat Ibu"

                Nak dengar tak... bagi yang telah mengikuti blog aku tentunya tahu aku ader rakam lagu " Lagu Buat Ibu" nyanyian aku sendiri... dan kini giliran adik An-nur pula... korang dengarlah bagaimana adik An-nur menyampaikan lagu tu dalam nada yang tersendiri...


               Syahdu tak..  kat bawah ni aku ader tuliskan lirik lagu nyanyian adik An-nur

" Lagu Buat Ibu "
  An-nur
copyright Sejuta Suara Production

Lagu & Lirik ciptaan : Ary Ariasputera
Muzik compose oleh : Shamz

Senandung malam
tak ku rasa dingin
sepiku hiba 
jauh membawaku
rindu ku teramat ku rindu
rindu padamu ibu

tiada lain
yang kini ku impikan
menjunjung kaseh
kasehmu ke syurga
izinkanlah aku kembali
disisimu abadi

berderai air mata
bila kuteringat salah dan silapku
berdosanya diriku
tanpa sedar melukai hatimu
kerna hatiku yang dulunya megah
kini layu merindui kamu
hanyalah padamu ibu

maafkan aku
kernaku kau derita
maafkan aku 
kernaku kau tersiksa
ampunilah diriku ibu
biarku sujud kakimu

          p/s... kalau korang nak dengar video asal "Lagu Buat Ibu " ni korang ble tengok kat bawah ni...


         Apa pun korang doakan kejayaan adik An-nur ni ye... semoga kehadirannya menceriakan lagi pentas seni kita....













Sabtu, 14 Januari 2012

Aku first time buat....

Links to this post
             Boring boring boring.... tu pasal la tak tau nak wat aperr... dua tiga minggu ni kalau nak ikutkan banyak lagu aku dapat... tapi idea yang datang tu tak kena dengan apa yang aku carik... bole tu memang la bole... tuhan yang bagi ideakan.... cuma atas permintaan orang jerk... nak lagu gini gitu...

             Aku suka orang nak minta lagu cuma aku bukan la pro sangat... kalau dapat tu dapat la... macam lagu "Sepi Itu Indah" lagu yang aku cipta atas permintaan rakan facebook Kazika Hazis.. alhamdulilah dalam dua hari aku dapat... cepat betul... kalau nak tahu lagunya macam maner... klik SINI la ye...

            Pahtu lagu "Episod Cinta Kita" aku cipta atas permintaan rakan facebook gak... adala tiga hari aku dapat... nk dengar lagu nya dan ceritanya korang klik SINI plak...

            Dan ader la lima nam lagu lagi yang alhamdulillah aku dapat buatkan... dalam bulan ni ader 3 lagu aku nak carik.. tapi pelan pelan la kan.... cepat gopoh gapah hasil tak cantik..

           Dan akhirnya sebab aku boring sangat... aku amik keputusan minggu ni aku tak tak rakam lagu yang aku cipta dulu... sebab aku nak kemas kini sikit lagu yang sedia ada... jadi aku buat satu video cover... hahaha... pertama kali setelah 66 video aku kat youtube aku nyanyi lagu orang...

          Aku rakam secara ekspress jerk... dua hari juga aku belajar lagu ni... aku amik lagu lama jerk... lagu " Demi Masa " yang di popularkan oleh kumpulan remaja dulu.. BOBOY... sedap aku dengar lagu ni.... mampu ke aku nyanyikan yerk.... kita cuba la dengar... ye... harap korang sudi.... percubaaan aku yang pertama ni... video simple jerk aku buat...


          Huhuhu... bole tak.... aku cuma mencuba jerk... lagi pun seronok tengok orang cover lagu orang.... apa salahnya aku mencuba aku mencubakan... ahhh ye.. korang mesti nak dengar lagu originalkan... gua da letak da.... jom layan lagi....


         Terima kaseh ye.. sudi baca..... sayang kowang...

Jumaat, 13 Januari 2012

Movie with Ary - Semarak Naga

Links to this post
             Bes jugak layan citer lakonan Naqiu Boboy... tapi aku lebih suka lakonan Boboy dalam "Boboy The Movie" tapi belum jumpa link die la... citer tu bes.. lagu Boboy yang di masukkan dalam movie tu pun bes... apa pun layan je la kan movie ni... bes jugak tau....

             Kisah dua orang sahabat... ada tragedi di antara mereka.... terbaik dari ladang gua bagi lu orang....


























Isnin, 9 Januari 2012

Dia Menari, gaya lucah tapi...

Links to this post
            Hai.. macam macam hal... camner ntah aku ble jumpa ngan video ni... lucah beb.... tapi video ni.. suma orang ble layan... nak tahu kenapa.... lu orang tengok... lu orang pikir arrr sendiri.... pahtu jangan lupa gelak....

Ahad, 8 Januari 2012

Aku jatuh cinta dengan Ustaz Azhar Idrus....

Links to this post
            Perghhh!!!! Tajuk gua memang tak makan saman... memang cari mati... tapi memang betul.. gua jatuh cinta dgn Ustaz yang sorang ni... Bukan kepada dirinya tapi kepada penyampaiannya...

            
            Bagi aku yang baru kali pertama mengenal Ustaz Azhar Idrus ni... cara pendekatan beliau adalah bersahaja, sempoi dan segala yang mungkin menjadi persoalan bagi sesetangah orang mudah terjawap... mana tidaknya... beliau bukan lagi mengunakan cara cara pendakwah yang lazim digunakan seperti yang sedia ada... yang mana mengulas tajuk yang disediakan tapi sebaliknya cuba memberi jawapan kepada setiap soalan soalan yang telah diberikan oleh penonton yang ada ketika itu kepada beliau sendiri.

            Dengan cara yang bersahaja.. ditambah sedikit lawak.. dikuatkan pendapatnya... menjadikan cara yang beliau gunakan itu.. benar benar menarik orang muda untuk datang hadir... BUKTI???

           Korang tengok aje la dekat youtube sambutan malam tahun baru yang dibuat lepas di Dataran Kemerdekaan Shah Alam... kehadiran penonton mencecah 80'000!!!!! Suatu angka yang tak di sangka... memandang kat tempat lain juga menyambut tahun baru yang pasti menjanjikan hiburan. Alhamdulillah..

           Seronok mendengar ceramah Ustaz Azhar Idrus ni... jom kita dengar salah satu video yang dirakamkan kat sana tentang TUDUNG....


          Selambe je kan.... jom tengok satu lagi video....


            Pulak ader orang tanya camner kalau Ustaz masuk Raja Lawak.. mung nak tau Ustaz jawap mende?.. jom...


           Aku pun tengah cari video full version kat saner.. tapi belum dapat... tapi memang bila ader Ustaz kat situ... semua penonton terhibur... da tiga hari aku layan video Ustaz Azhar ni... banyak tempat beliau da pegi... korang cari jerk kat youtube... banyak berb!!

           Apa pun memang Ustaz Azhar memng terbaik... sungguh pun gitu memang ader jugak kata kata sinis terhadap beliau yang.. kata kata fitnah Ustaz ni bertopengkan itu ini... aku tak mo cakap la sape yang cakap.... tapi benda tu memang ader... apa pun... jom kita selidik sendiri... kita tengok sendiri... kita dengar sendiri.. dengan mata dan telinga kita sendiri.... setiap ceramah Ustaz Azhar Idrus ni... baru kita simpulkan...

            Haaa ni kesimpulan Ustaz tentang alat muzik...

            

           Apa pulak jadi bila Ustaz pegang gitar???


           Kita da berakal kan.... kita samer samer simpulkan... yang baik itu datang dari Allah.. yang buruk itu datang dari kita....

           Aku cuma bagi pendapat aku jerk... terpulang pada korang... aku pun ni daif jugak... jarang tengok ceramah agama... tapi aku memang betul betul tertarik pada penyampaian Ustaz Azhar Idrus ni.... Kita sebarkan yang baik ye... Padamkan cerita buruk..... Bak kata Nabil... LU ORANG PIKIR ARRR SENDIRI.... Assalammualaikum.....

Khamis, 5 Januari 2012

Diari Hari Kedua Aina Ke Sekolah

Links to this post
            Hahaha... semalam aku tulis masa masa Aina hari pertama Aina ke sekolah. La ni hari kedua...Aina g sekolah... Kalu semalam pagi.. aku kejut lembut ajerk... "Aina bangun.. Aina bangun..sekolah...." sambil aku geletek kaki dier.... Aina mata tutup... tapi mulut senyum... hahaha....

            Tapi oleh kerana aku pun ngantuk jugak tadi... maklum la.. layan movie sampai lewat malam... tu pun nasib baik permaisuri aku kejut aku... kalu tak... tak jumpa subuh da aku ni... hehehe...kali aku kejut Aina tak de nye nak manje manje... "Aina bangun..." sambil aku terus angkat die diri... pahtu trus ajerk bukak kan baju suar trus tanpa belas kasihan tapi tak kejam... amboihhh!!

           Dengan mata yang tersepet... jalan terhoyong hayang.. Aina gagahkan jua berjalan menuju ke bilik air... aku ikut je dari belakang.... "lar nape cangkung ni plak ni... nak kencing ehh...." "hmmm" aku tunggu punya tunggu.. eh maner daaa.... kater nak kencing... siap bole dengkur pulak.... adoiyai... anak dara aku sorang.... meh sini meh...

           Bergejeburrrrrrr.... gua kasi siram.... hahahaha... trus terbukak mata Aina 20 inci... hahaha.... tau pun sejuk.... hehehe.... da mandi tu... da lap... aku pakaikan la baju sekolah dier... setakat ni pakai baju sukan lagi... maklum la... baju sekolah dia cikgu cakap belum sampai lagi,...

          Waaa..... mak masak hotdog arrr..... sarap hotdog laa Aina... baru nak suap satu... "Amaaa.... Amaaa" Aliff da bukak mata gak... terus bangun.... terus g kat Aina.. mintak satu... aper laaaa.... tak gosok gg ehh... hahaha... bedal je la.... tapi Aliff ni memang cepat bangun stiap hari... tak yah kejut da... jam sebelum 7 mesti da bukak mata.... bagus betul... umur baru setahun jagung derrr...

           "Jom g anta mak g keje...." sambil bawak bekas yang penuh hotdog.... sambil kunyah penuh drastik... Aina selambe jer bawak dalam kete... makan lagi.... Aliff pun makan....

          Da anta.. aku cepat cepat pusing.. nak balik umah... perut gua pun lapa berrrbbb.... tapi sampai umah... aku layan pegi bank dulu.. simpan ape yang patut kat bank kecik aku tu... dengar suara Aina..."Ayah nak air.." "jap.. jap....busy ni..." hehehe...

           Da siap....aku terus stanby buat air... oit..! da cuci tangan tau... hahaha.... aku buat air milo tuk Aina ngan Aliff sekali.... apa yang permaisuri aku masak aku hidang sekali.... " jom makan dulu " Apa lagi makan la kami bertiga, sikit jerk...

            Da makan... Aina aku pakai kan skaf tudung... kasut... haaa... kasut Aina pakai sendiri... " Jom Aina g sekolah"... huhuhu ceria Aina menuju ke kereta.... dalam kete nyanyi lagu ABC lagi.. hahaha...


            
             Huhu... tak la awal sangat aku sampai.... pun tak lewat sangat...sedang sedang ajerk....  lagi pun umah aku dekat ajerk ngan sekolah Aina kat Bindu ni...  bila aku sampai.. aku tengok ramai jugak ibu ayah dengan anak dier orang yang ader kat depan kelas... " Semua murid beratur masuk kelas..." "Aina cikgu da panggil masuk..." 

             Aina bukak kasut... aku suruh letak kat rak.... sebab semalam dier bukak kasut letak tinggal ajerk kat depan pintu... aku yang letak kat rak... ye la.. semalam kan hari pertama... tak la tau sangat.. lagi pun semalam cikgu busy semalam nak kaut bebudak suh masuk dalam kelas... maklum la... ader sorang dua yang tak mo masuk... nangis.... nasib baik Aina tak cam gitu kan...

            Aku tengok dia orang tulis nama kat kasut la... ye la takut anak dia orang pening kot... aku pun nak la... " Cikgu pinjam marker pen jap".. huhuhu kebetulan kat tangan cikgu memang ader marker pen... apa lagi... huhuhu....

  
             Hahaha... cam gini la jadi nye.. lawa tak..... siap tulis nama lagi.... Ingat lagi masa nak carik kasut ni... satu bandar Batu Pahat gua sekeluarga carik... lenguh... tak de yang saiz kecik... ader satu kedai Bata kat bandar tu lagi kuang ajo.... ko tau dier cakap aper.... "Awak punya anak kaki saiz baby ni... kecik sangat,,, tak de kasut sekolah saiz dier..." saiz baby dier cakap... mentang mentang larr anak aku ni comel.... huhuhu.... tapi dapat la jugak.... aku beli kat Carefour Batu Pahat... ader saiz lapan... ngam sangat ngan kaki Aina... rege RM26.90... tapi kat Parkson betul kat sebelah tu Rm29.90.. punyer la teruk... aku nak carik yang lagi murah... tapi saiz pun susah carik... inikan pun pulak harga yang murah,.. aper lagi bedal ajer la.. semalam borak ngan member... anak dier... pun saiz lapan.... dia beli kasut untuk anak dier... kat Parit Sulong... baru rege Rm7.. perghhh.... maner kedai dier amik tu... lupa plak nak tanya... 

           Da masuk kelas... cikgu suh duduk secara beratur.... beratur laaa... tapi duduk... tapi tak la tegak sangat beratur nyer... hehehe...


           Aku ingat kan nak wat pe dulu... upanya... sebaris sebaris..." Yang lelaki dulu bangun..."dengar suara cikgu... dia orang suh bebudak lelaki tu menuju ke bilik air... dalam kelas tu cukup... bilik air ngan dapur ader sekali dalam tu... jadi senang... aku ingat kan wat aper g bilik air ramai ramai..... upanya.. suh basuh tangan masing masing... pas budak lelaki... budak pompuan pulak...

           Tapi ader jugak cam semalam... budak yang tak mo lepas ngan mak die...nak ikut mak dier balik daa.... sampai mak dier pun ader dalam kelas... ader dua orang... jenuh mak dier orang pujuk... siap meraung tahap giler pulak tu.... sabo je la mak dier kan....

           Pas basuh tangan tu aku tengok... cikgu suh bebudak duk kat meja yang disediakan... ohh... cikgu nak suruh sarap dulu... sarap lagi... ala... air teh cecah biskut ajerk... ok la kan.... yang nangis tu... sambil makan biskut pun nangis lagi... yang tengah nangis pun sempat minum air pahtu sambung nangis balik... hehehe...


             Nampak tak yang duk depan yang pandang kamere tu.. haa. Aina la tu... siap lambai lagi masa makan.... Tapi aku tunggu sampai situ je.... aku lambai Aina tanda aku nak balik... nanti ayah datang amik Aina ye.... seronok betul la,.. hantar anak kesekolah ni.. tengok perangai budak budak...



             Aina belajar rajin rajin ye.... balik umah nanti buat keje sekolah tau... jangan asyik nak main Angry Bird ajerkkkk... huhuhu... tu bapak dier jugak la yang ajare tu...hehehe... ape la....

            Huhuhu...


Sajer letak vodeo ni nak bagi korang dengar.... bukan ader kena mengena ngan citer Aina ni.... harap sudi sudi la yerkk..

Rabu, 4 Januari 2012

Diari Hari Pertama Aina Ke Sekolah

Links to this post
            Hari ni hari pertama Aina sekolah.... wah... pagi pagi Aina da bangun... teruja betul dier dapat pakai baju sekolah.. walaupun hari pertama pakai baju sukan je kan... tapi ok latu... semangatnya yang penting... pagi pagi da siap... ble plak bagi tau adik... "adik.. adik... lawa tak akaknye.." sambil tunjuk kasut yang baru Aina pakai.... huhuhu.. siap catwalk lagi.... hahaha... senyum aku tengok gelagat kecil ku yang dua orang ni....
          
            Hari pertama Aina sekolah ni aku je yang hantar... maklum la permaisuri den keje pagi... jadi aku la jadik bibik setiap pagi.... hehehe... jam tunjuk kul 7 pagi.. arghh ader mase lagi.. Aina makan lagi sarap jemput jemput yang mak buat tadi... makan lagi....

           Da makan.. meh sini ayah pakaikan skaf ngan tudung... wah.... lawanyer anak ayah ari ni.... sempat lagi tu bergaye depan adik..."adik lawa tak....lawa tak"... huhuhu aliff nyer buat tak tahu je la... maklum la tengah main kete... hehehe...


             Sempat lagi nak amik gamba.... hehehe.... da 720 pg da... jom gerak.. nasib baik sekolah dekatkan... hehehe..... masa sampai kat sekolah.. bebudak lain da beratur da... tak pe la... sebab aku ingat aku je yang lambat... rupanya ader lebih kurang 10 pelajar yang lambat selepas aku sampai... cepat Aina beratur kat saner...

            Aku cuma tengok jer Aina dari jauh... tapi tak la jauh sangat.... nampak la jugak...Aku pegang dulu beg ngan botol air Aina.... cikgu cakap guna microphone... semua pelajar senang diri... tangan letak belakang..... huhuhu... tersenyum aku tengok Aina buat ikut cikgu cakap.... Aliff yang sorang ni aku dukung ajerk... bagi lepas pun kejap jerk la.... maklum la bujang aku sorang ni... nak dukung lama lama penat... nak biar kat bawah... aku pun penat.... penat kejar dier....

             Masa perhimpunan tu terperasan aku ader la seorang ibu hantar anak dier juga.... terus anta anak dier suh beratur... sampai kat saner patah balik... larrr nape.... mak dier cakap " pegi la semua orang beratur.." monyok jerk muke budak tu... tapi part yang aku buat geleng kepala.... mak die layan anak dier... duk kat belakang... pelajar lain beratur.... dier ngan anak dier makan roti kat belakang bangunan... larrr. camner ni... nape di manje kan sangat anak tu....hmmmm...

            Da abis perhimpunan... semua pelajar beratur... memang beratur tapi beratur terabur la... maklum la hari pertama.... hahaha.... sempat lagi aku amik gamba pas pehimpunan...




               Masa tengah nak bergamba tu kan... cikgu tarik tangan Aina ... jom Aina masuk kelas... hehehe.... ape lar aku ni.. sempat nak bergamba lagi... hari pertama kan... tak pe la.... sempat gak aku pesan ngan cikgu ape ape hel... huhuhu ader la pesan sikit.. maner le bagi tau kat sini....

              Ingat kan nak balik trus.... dari jauh tengok Aina ikut cikgu sampai kelas.. tapi aku patah balik... jom Aliff tengok kakak kat kelas.... sampai jerk Aina da ader dalam kelas... tengah bingung cket... maklum la tak tak tau nak buat aper... cikgu pulak tengah sebuk... "menangkap" pelajar lain supaya masuk dalam kelas....

             Ader juga sorang pelajar perempuan nangis... puas mak dier pujuk... suh masuk dalam kelas... huhuhu.... nasib baik Aina senang masuk kelas... pah tu aku tak tunggu lama da 830pg aku balik... balik umah... makan sarap dulu.... mandikan Aliff  pahtu biase larrr... main gitar.... cari lagu baru... dapat jugak... tapi.. cam lagu cam rancak jer dapat... aku nak cari  melodi lagu slow.... ader orang mintak..... 

            Da boring.... aku g depan umah... cabut rumput.... hehehe... berseh sket.... halaman umah tak besar jadi senang.... bukak laptop layan movie IP MAN 2.... memang tak abis tengok la sebab kul 10 baru nak tengok....

            Bes la plak.... nanti aku korang link citer IP MAN 2 tu... bes layan... alamak.... da 11.15pg ni... jap lagi Aina balik... jom aliff kita g sekolah... amik kakak.... masuk je Aliff dalam kete.... start kete... adoiyai... tido plak Aliff... siap dengkur plak tu... huhuhu penat main agak nyer.. lagi pun dier bangun lagi awal dari aku tadi... ahaks!

            Da sampai tengok Aina belum keluar kelas lagi... cikgu suh semua beratur depan pintu... tu Aina... da nampak da.... hahaha.... Aina da nampak ayah da.... siap lambai lagi.... Aliff tdo lagi aku dukung.. sabo je la.... tunggu punya tunggu budak lelaki keluar dulu... pahtu baru budak perempuan.... Aina da keluar... tu Aina kasut.... Aina pakai kasut sendiri..... huhuhu.... pandai anak ayah...

            Lagi sekali.... amik gambar lepas kelas...




   Aku tanya.... "Aina bes tak sekolah tadi...."

         Aina kater...... "Besssssss..............."

                    Sayang anak ayah..... ele... anak kita tak nangis pun..... ahaks!

Ampunkan Aku Ibu....

Links to this post
            "abang tak tahu mak bagaimana nak membalas kaseh sayang mak... sejauh mana pun mak abang pergi... mak tetap abang sayang... mungkin abang tak tahu nak ucapkan... tapi abang tetap sayangkan mak.... mak tetap abang sayang..."   - Aku Di Setiap Waktu.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom layan karya karya asli Ary... Klik Gambar Derrrr...